13 jun
GUIDE - Sådan optimerer du billeder til din hjemmeside-image

GUIDE - Sådan optimerer du billeder til din hjemmeside

Billeder på din hjemmeside er en af de største syndere, når det kommer til sidens hastighed. Jo flere og jo større billeder der er på din side, jo længere vil det tage for siden at loade for dine besøgende.

Det er derfor vigtigt at sørge for, at optimere dine billeder så meget som muligt, inden du lægger dem op på din hjemmeside.

Vi har derfor lavet en kort guide der hjælper dig med at opnå netop dette. Guiden er meget simpel, og er i 3 trin:

Trin 1: Vælg det rigtige filformat


Billedfiler kan have flere forskellige filformater, når du downloader dem til din computer. De meste brugte filformater er .jpg og .png
Billedemateriale bliver ofte leveret i .png format, da formatet giver flere muligheder for redigering. Problemet med .png formatet er, at det fylder en hel del mere end .jpg.
Her er et eksempel, hvor vi har taget det samme billede, og gemt det som både .png og .jpg:

 

.PNG (350 kb)

.JPG (57 kb)

 

Prøv selv at se om du kan se forskellen. Det kan vi ikke.


Vi anbefaler derfor, at du først og fremmest sørger for, at billedet er gemt i .jpg format. Dette gøres blot ved at åbne .png filen i hvilket som helst billedredigeringsprogram, vælger ”Gem Som”, og vælger ”jpg” som format:

 

OBS! Der er nogle enkelte undtagelser til denne regel. Billeder der typisk er bedst i .png er logoer, billeder der skal have transparent baggrund og billeder med annoteringer.

 

Trin 2: Reducér billedets størrelse / opløsning


Billedmateriale bliver ofte leveret i meget høj opløsning fra producenten / fotografen. Billeder med høj opløsning fylder meget, hvorfor du bør nedskalere størrelsen på billedet til en størrelse, der giver mening i forhold til den kontekst det skal vises i.

Til dette kan du bruge dette online-værktøj, der gør det meget nemt for dig at gøre billedet mindre, og samtidig beholde billedet aspekt ratio.

Se denne korte video, der viser hvor simpelt det er:

 

Trin 3: Optimér billedet til web

 

Selv efter du har gemt billedet i .jpg format og har nedskalleret dets størrelse, er der stadigvæk plads til forbedring. Dette sidste trin på billedets optimeringsrejse hedder ”compression”. Det er en teknik der fjerner overflødige farver på billedet, og dermed reducerer billedets størrelse med potentielt mange procent – og det er praktisk talt umuligt at se forskellen:

 

.JPG (57 kb)

.JPG komprimeret (47 kb)

 

I dette eksempel fik vi reduceret størrelsen med 17%, men ofte vil du komme til at se reduceringer i størrelse på over 60%.

 

Du kan bruge dette online-værktøj til at komprimere dine billeder.

 

Du er nu klar til at optimere dine billeder til din hjemmeside, og dermed give dine besøgende en meget bedre og mere flydende oplevelse, når de navigerer rundt på siden.

Læs også vores blogindlæg om nogle andre ting du kan gøre, for at optimere din hjemmeside.

Kunne du lide artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og hold dig opdateret på nyt fra vores redaktion.